Ai un start-up? Ce sa faci pentru cresterea business-ului tau?

Un start-up inseamna, asa cum este si firesc, grija pentru inceputuri. Ne confruntam nu doar o singura data cu provocari noi, pornind de la gestionarea resurselor financiare si pana la cele umane, cu lipsa de cash flow, de clienti, de crestere. Adesea, parcurgem crize si asta pentru ca aceste provocari ne aduc multa suparare, frustrare si totul pentru ca ne imaginam ca a avea un business este cel mai simplu din lucru din lume.

Oricine isi doreste sa fie propriul sau stapan pe timpul sau, pe orele petrecute in fata calculatorului, pe viata si resursele sale. Dar uneori, fara strategie, antreprenoriatul nu poate fi posibil si astfel renunti inca de la primele semne de „boala” ale afacerii tale. Probabil tot ceea ce vezi la exterior ti se pare frumos si mai ales usor, dar te-ai intrebat vreodata cate ore de lucru are un antreprenor la inceput de drum, cat se implica in gestionarea business-ului, ti-ai pus vreodata intrebarea ca acesta trebuie sa cunoasca bucatele din toate – si din marketing, si din resurse umane, financiar, contabilitate, vanzari? Si mai presus de orice, trebuie sa construiasca relatii cu altii si in mod special cu antreprenori.

Un start-up nu creste si se dezvolta peste noapte, el are nevoie de sustinere, de implicare, de acceptare chiar si a provocarilor cele mai grele.

Iata mai jos ce sa faci pentru cresterea business-ului tau:

  1. Accepta provocarile!

Acesta este primul lucru pe care trebuie sa il faci. Un business nu inseamna un teren sigur, iar un start-up reprezinta adesea lupta pe un teren miscator. De aceea, orice provocare ai avea, accept-o! Se spune adesea ca daca nu risti nu castigi, iar antreprenoriatul inseamna exact acest lucru.

  1. Fa un plan!

Nu exista business fara plan! Tot ceea ce construiesti imaginar nu inseamna decat o crestere haotica. Totul se desfasoara intamplator si nu pentru ca ti-ai planificat. De aceea, un plan scris te va ajuta sa faci proiectii, sa stii spre ce te indrepti, sa afli detalii mai putin cunoscute despre compania ta, dar si despre serviciile pe care le oferi.

  1. Identifica piata!

Iata un alt lucru necesar pentru cresterea business-ului! Daca nu stii care este segmentul de public caruia I te adresezi nici nu stii ce anume sa ii vinzi. De aceea, business-urile care nu isi cunosc piata sau mai exact publicul tinta creeaza produse si servicii ce nu devin vandabile. Astfel, cunoscandu-l foarte bine pe cel care iti va cumpara tot ceea ce firma ta ofera, vei sti si ce sa oferi si mai ales cum sa te promovezi cat mai eficient.

  1. Diferentiaza-te de competitie!

Niciodata nu este indeajuns sa oferi un serviciu sau un produs bun daca si concurenta ta face acelasi lucru. De aceea, incearca sa te diferentiezi cat mai mult de competitie. Vezi care este punctul unic de valoare a ceea ce tu oferi si astfel, cunoscand acest lucru vei sti si cum sa te pozitionezi in piata si mai ales ce sa comunici celorlalti despre tine.

  1. Business poveste

Se spune adesea ca povestile vand mult. De aceea, daca poti construi de jur imprejurul business-ului tau o poveste mai mult ca sigur vei reusi sa atragi atentia unui segment de piata pentru care emotiile sunt cele mai puternice atuuri in strategia de vanzare.

  1. Nu uita de marketing – o investitie obligatorie!

Nu exista crestere in business daca nu ai marketing pentru ca nu te cunoaste nimeni. Fie ca alegi sa desfasori campanii in mediul online ori in social media, fie ca ai in vedere intalnirile de networking, toate acestea te vor ajuta sa iti atragi spre tine vadul comercial necesar pentru dezvoltare. Atunci cand vorbim despre investitie in marketing trebuie sa ne gandim ca la una necesara pentru ca fara ea nu putem creste, nu ne putem dezvolta.

  1. Fa parte din comunitati de antreprenori!

Iata un indemn cu adevarat valoros! Ai nevoie ca multi oameni sa te cunoasca, sa iti stie business-ul si mai ales sa te recomande. Comunitatile de antreprenori, precum More Networking, inseamna mai inainte de orice altceva sustinere, implicare, strategie, relatii. Ca atare, integrandu-te intr-o astfel de comunitate, iti aduci aproape de tine o adevarata echipa de experti, gata oricand sa te sustina atunci cand ai o provocare pe care trebuie sa o depasesti.

In concluzie, atunci cand ai un start-up nu te orienta spre crestere imediata, ci spre crestere sanatoasa, invatand din experientele celorlalti si sustinut de o comunitate de specialisti din toate domeniile de activitate.