cele mai puternice cuvinte in networking

Care sunt cele mai puternice cuvinte in networking?

Networkingul este esential, ai stabilit deja acest aspect. Ai aflat despre beneficiile intalnirilor de business networking si chiar ai participat la cateva. Ti se pare insa destul de greu sa intri in vorba cu oamenii prezenti acolo si nu stii cum sa spargi gheata? E normal! Trebuie doar sa inveti care sunt cele mai puternice cuvinte in networking: CINE, CE, CAND, UNDE, DE CE si CUM.

Arta de a pune intrebari. Arta? Dar ce este asa de complicat? Nimic, pana cand nu te afli fata in fata cu persoane necunoscute si intrebarile care ti se pareau banale par dintr-o data, greu de pus. Si totusi, nu e asa de greu. Trebuie doar sa inveti sa folosesti cele 6 cuvinte care iti vor deschide usa conversatiilor autentice si reale.

“Curiozitatea este mai importanta decat cunoasterea” ― Albert Einstein

cu CINE ar trebui sa vorbesc? 

Cu oricine. Cu cel cu care fumezi o tigara afara, cu persoana din stanga sau dreapta ta la masa la care stai, cu cel de langa tine din avion si mai ales cu toti cei prezenti la o intalnire de networking. Toti cei pe care ii intalnesti stiu ceva ce tu nu stii! 

Exemplu intrebare: CINE sunt clientii tai?

despre CE sa vorbesc?

Vorbeste despre ce vrea interlocutorul. Lasa-l sa conduca conversatia, dar controleaz-o din intrebari. Daca el/ea spune „Imi place jobul meu, dar poate fi dificil uneori” ai mingea la fileu pentru urmatoarea intrebare: „Ce provocari intampini zilnic?”

Exemplu intrebare: CE proiecte ai in derulare?

CAND este cel mai bun moment?

Oricand. Oamenilor le place sa vorbeasca despe ei. Si sa fie ascultati. Ei iti vor oferi atat de multa informatie pe cat vei vrea sa obtii. Sau pe cat vei fi curios sa afli 🙂

Exemplu intrebare: CAND ai hotarat sa profesezi in acest domeniu?

UNDE este cel mai bun loc?

Oriunde. La seminarii, cursuri, conferinte dar in special la evenimentele dedicate networkingului – oamenii au venit acolo sa relationeze, sa schimbe informatii si vor fi mult mai deschisi spre conversatie reala, decat conversatie la tigara.

Exemplu intrebare: UNDE calatoresti cu munca? Iti place sa calatoresti?

DE CE este o strategie eficienta?

Cu fiecare intrebare duci conversatia la un alt nivel si construiesti incredere. In plus, daca vrei sa stabilesti o intalnire viitoare cu persoana respectiva, ai mai multe sanse cand sunteti deja familiarizati si ati discutat pret de mai mult de o carte de vizita schimbata. #morepeople #lessbusinesscards

Exemplu intrebare: DE CE ai ales sa faci un Master in comunicare?

CUM retin toate aceste informatii?

Asculti atent. Majoritatea oamenilor asculta pentru a raspunde. Daca tu asculti pentru a retine si a folosi informatia pe care o primesti, o sa poti crea relatii cu usurinta. Altfel, vei avea doar baze de date.

Exemplu intrebare: Cum ai inceput acest business? Care au fost primii pasi?

Tine minte ca intr-o conversatie, instinctul ne face sa intervenim imediat „Ei bine, eu…” sau „Da, si eu am…” Nu acesta este rolul unei conversatii cu cineva pe care vrei sa-l cunosti mai bine. Folosind intrebarile te vei pozitiona ca o persoana care relationeaza usor, care asculta, care este realmente interesata de cel cu care relationeaza.

Aceste 6 cuvinte simple te pot ajuta sa stabilesti intalniri viitoare, sa deschizi usa catre oameni care pareau greu de abordat si sa inveti arta de a pune intrebari.

“DE CE?”

Pentru ca atunci cand esti interesat de ceilalti, devii interesant pentru ei 🙂

1 thought on “Care sunt cele mai puternice cuvinte in networking?”

  1. Bogdan Gheorghe Orescovici

    Super articol. Multumesc, Roxana, pentru acest fresh reminder…

Comments are closed.