De ce atitudinea este mai importantă decât IQ-ul?

Întâlnirea de business networking de astăzi a adus în discuție, la momentul educațional, o temă interesantă – atitudine vs IQ. Când vine vorba despre succes, ne gândim cu usurință că oamenii “deștepți” îi vor lăsa în mod inevitabil pe toți ceilalți în urmă.

Studiul făcut de psihologul Carol Dweck de la Universitatea Stanford schimbă această opinie. Acesta și-a petrecut întreaga carieră studiind atitudinea și performanța, iar ultimele sale cercetări arată că atitudinea este mai importantă decât IQ-ul.

Dweck a constatat că atitudinile fundamentale ale oamenilor intră într-una din cele două categorii: o mentalitate fixă sau o mentalitate de creștere/dezvoltare.

De ce atitudinea este mai importantă decât IQ-ul?�

Cu o mentalitate fixă, credeți că sunteți cine sunteți și că nu vă puteți schimba. Acest lucru creează probleme atunci când aveți o provocare, deoarece orice lucru care pare să fie mai mult decât puteți duce, vă va face să vă simți fără speranță și copleșiți.

Oamenii cu o mentalitate de creștere/de dezvoltare îi depășesc pe cei cu o mentalitate fixă, chiar și atunci când au un IQ mai scăzut, deoarece îmbrățișează provocările, tratându-le ca oportunități de a învăța ceva nou.

Factorul decisiv în viață este modul în care gestionați neajunsurile și provocările. Oamenii cu o mentalitate de creștere își întâlnesc provocările cu brațele deschise.

Potrivit lui Dweck, succesul în viață se referă la modul în care vă ocupați de eșec. El descrie abordarea de eșec a oamenilor cu mentalitatea de creștere în acest fel:

Eșecul este o informațienoi îl etichetăm ca pe un eșec, dar el este mai degrabă: Acest lucru nu a funcționat și eu NU sunt un “rezolvator de probleme”, așa voi încerca altceva!

Indiferent de ce parte a graficului vă încadrați, puteți face schimbări și puteți dezvolta o mentalitate de creștere.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te asiguri că ești cât mai orientat spre creștere:

Fiți pasionați!
Acționați!
Depășiți-vă limitele!
Așteptați-vă la rezultate!
Fiți flexibili!
Nu vă mai plângeți când lucrurile nu merg așa cum vă doriți!

Multumim colegei noastre Denisa pentru indemnul de a ne schimba mentalitatea. Voi ce credeți despre atitudine? Determină aptitudinea? 🙂 #happynetworking