De ce este recomandat să faci parte dintr-o comunitate de antreprenori? Iată mai multe informații!
Antreprenorul este persoana care conduce o afacere. Acesta doreşte să îşi realizeze ideile de afaceri, are capacitatea de a descoperi şi identifica oportunităţi, creează, conduce şi lansează afacerea. Antreprenorul este creatorul sau fondatorul unei afaceri sau a unei iniţiative antreprenoriale. Poate lucra individual sau alături de alte persoane. În general, este responsabil de organizarea şi desfăşurarea afacerii, îşi asuma riscuri de natură financiară.
Antreprenoriatul este definit ca procesul de modelare, operare şi lansare a unei afaceri. Reprezintă actul de creare a unei afaceri, pentru a genera profit. Este un proces ce implică o serie de activităţi, sunt necesare diferite competenţe şi abilităţi.
Procesul antreprenorial este împărţit în mai multe etape. În primul rând, se identifică oportunităţile, apoi se dezvoltă conceptul de afacere. Conceptul afacerii trebuie să se diferenţieze de celelalte afaceri similare, deja existente, să poată fi dezvoltat la timp. Preţul, promovarea şi alte variabile trebuie să fie cuprinse în acest concept. Apoi, este necesară determinarea resurselor necesare şi obţinerea lor. Iar după implementarea şi managementul afacerii, vor sosi şi rezultatele.
Printre caracteristicile şi competenţele unui antreprenor de succes, amintim: inteligenţa emoţională, inovativitatea, capacitatea de a comunica şi a convinge, de a dezvolta o reţea de relaţii.
Sunt necesare mai multe abilităţi, precum: abilitatea de comunicare si networking, abilitatea de vânzare şi negociere, abilitatea de leadership, gândirea strategică. În cazul în care nu deţii deja toate aceste abilităţi, află că le poţi dobândi, prin mai multe metode, de exemplu, participarea la evenimente, sau poţi chiar urma cursuri de dezvoltare personală sau management.
Cu toţii suntem membrii în diferite comunităţi, fie vorba de familie, de locul de muncă sau de cartierul unde locuim. Implicarea într-o comunitate de antreprenori este foarte importantă, aduce de la sine, numai avantaje. Într-o comunitate, poţi obţine mult mai uşor resurse pe care le-ai acumula mult mai greu, individual. De asemenea, bunăstarea ta este asigurată de sentimentele de protecţie, apartenenţă şi relaţionare.
Într-o comunitate, vei avea parte de conexiuni de durată, relevante, deoarece vei interacţiona cu persoane cu aspiraţii şi scopuri comune. Poţi crea legături puternice cu oameni de afaceri, care poate, pe viitor, pot deveni colaboratori sau parteneri care te pot ajuta cu resurse şi sfaturi.
Un alt avantaj la apartenenţa într-o comunitate de antreprenori, este faptul că vei avea acces la lecţii şi informaţii împărtăşite de ceilalţi, iar astfel vei reuşi să te fereşti de diferite greşeli sau poţi ieşi din situaţii dificile. Fiind parte din grup, vei avea acces la resursele pe care ceilalţi le pun la dispoziţie, resurse pe care le-ai accesa foarte greu pe cont propriu.
Antreprenorul are parte de multe obstacole pe drumul său, iar un sfat de la un alt antreprenor cu mai multă experienţă, poate fi de mare ajutor la acel moment, căci te poate scoate din impas. Pe lângă obstacole, vor fi si momente de descurajare, în care frica de eşec îşi face apariţia.Făcând parte dintr-o comunitate de antreprenori, vei fi în siguranţă, deoarece prin reţeaua de oameni, vei întâlni persoane care au trecut prin situaţii asemănătoare, te vor înţelege şi te vor motiva să continui.
De asemenea, fiind parte într-o astfel de comunitate, vei învăţa mai multe despre ceilalţi, iar prin aceste interacţiuni vei învăţa mai multe despre tine şi îţi vei dezvolta mai mult abilităţile de comunicare.Încă un avantaj este reprezentat de faptul că în comunitate îţi vei putea promova afacerea, ba chiar poţi testa noi idei.
Dacă îţi doreşti să devii antreprenor, sfaturile noastre pentru tine sunt următoarele:
- Fii fericit
- Fii observator. Asculta mult şi vorbeşte mai puţin
- Urmează-ţi visul
- Crede în afacerea ta
- Comunică cu toate nivelele companiei şi creează timp liber pentru tine, prin delegarea sarcinilor.
Ca şi o concluzie, fiecare antreprenor este unic, având propriile talente şi abilităţi.